Δελτίο τύπου.

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Οι συνεχείς,έντονες και επίμονες προσπάθειές μας θα δώσουν λύση.Το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής σύντομα επιτέλους ανοίγει:

α) για τους εργάτες γης από την Αλβανία που είναι απολύτως απαραίτητοι ειδικά αυτήν την περίοδο,

β) για τους επαγγελματίες μεταφορείς για ευαίσθητα προϊόντα και

γ) για τους ταξιτζήδες που θα μεταφέρουν τους μετακινούμενους.Η κοινή επιστολή με τους Βουλευτές Φλώρινας και Πιερίας είναι η τελευταία πράξη.Προσωπικά έκανα εδώ και καιρό πολλές ενέργειες προς όλες τις αναγκαίες κατευθύνσεις.Θα ήταν αδιανόητο να μην εισακουσθούμε.

Επιστολή βουλευτών Φλώρινας, Καστοριάς και Πιερίας προς τον Ν. Χαρδαλιά για την άμεση επαναλειτουργία του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής.

Αξιότιμε κυριε Υφυπουργε.

Οι Νομοί Φλωρίνης, Πιερίας και Καστοριάς απασχολούν εποχικά πολλούς εργάτες γης από την γειτονική Αλβανία οι οποίοι έχουν γίνει απαραίτητοι στο σύνολο σχεδόν της γεωργικής παραγωγής (κεράσια, ακτινίδια, καπνά) και της κτηνοτροφίας.

Η συνοριακή διάβαση – τελωνείο Κρυσταλλοπηγής είναι κλειστή από 20 Νοεμβρίου 2020 λόγω των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Σε λειτουργία παρέμεινε το Τελωνείο στην Κακαβιά.

Όμως, η μεγάλη απόσταση της Κεντρικής και Βόρειας Αλβανίας από την Κακαβιά επιβάρυνε σημαντικά το κόστος, σε χρήμα και χρόνο, των μετακινήσεων εργατών γης προς την Ελλάδα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η πλειοψηφία των εργατών γης που έρχονται να δουλέψουν στην Μακεδονία, είναι από τα Τίρανα, το Ελμπασάν και την Κορυτσά.

Ήδη έχει αρχίσει η προσέλευση των εποχικών εργατών και σύντομα θα πολλαπλασιαστεί.Το εν λόγω τελωνείο αποτελεί μια εκ των βασικών πυλών εισόδου στη χώρα μας από την Ευρώπη για τις εμπορευματικές μεταφορές, την εφοδιαστική αλυσίδα και από την Αλβανία για τους εργάτες γης, απαραίτητους για την συγκομιδή της αγροτικής παραγωγής.Να σημειωθεί ότι στην Φλώρινα υπάρχει ήδη τριμελές κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ. που πρόκειται να στελεχώσει το Τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής.

Είναι πρόδηλο ότι πρέπει να εξετασθεί άμεσα και με την προσήκουσα προσοχή:η άμεση επαναλειτουργία του Τελωνείου στην Κρυσταλλοπηγήη ανάγκη λειτουργίας του σε 24ωρη βάση για την αποφυγή σχηματισμού ουρών χιλιομέτρων αυτοκινήτων και φορτηγών, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός από την πολύωρη αναμονή ταξιδιωτών και επαγγελματιών οδηγών φορτηγών.Εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που διανύουμε καλούμαστε όλοι να φροντίσουμε και να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας και συνεπακόλουθα την Πατρίδα μας.

Με εκτίμηση,

Αντωνιάδης Γιάννης, Βουλευτής ΦλώριναςΜπαραλιάκος

Ξενοφών, Βουλευτής ΠιερίαςΤζηκαλάγιας

Ζήση, Βουλευτής Καστοριάς

Comments are closed.