Η κυβέρνηση πολύ μπροστά με το Νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.Μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω μερικές επίκαιρες σκέψεις μου για τις ιατρικές ειδικότητες.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΗ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ: Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε.
Σήμερα συζητούμε και θα έρθει την επόμενη εβδομάδα νομίζω στην Ολομέλεια της Βουλή, το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Είναι ένα νομοσχέδιο τολμηρό, μοντέρνο, σύγχρονο, προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό. Αυτή η Κυβέρνηση τολμά και παίρνει αποφάσεις, που ίσως έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα. Οι συνθήκες είναι πολύ ώριμες και επιβεβλημένες και σήμερα.
(Συνέχεια ομιλίας κυρίου ΖΗΣΗ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑ)
Φέρνει επαναστατικές αλλαγές και έχει πολλές ευεργετικές διατάξεις, όλα υπό την εγγύηση και το κύρος της Εθνικής Αρχής Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής όπως και κανόνες που θεσπίζονται από την Ιατρική Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας. Λαμβάνονται υπόψη δημογραφικά δεδομένα με την έννοια, όχι επειδή έχουμε σαν χώρα δημογραφικό πρόβλημα, πιστεύω ότι ο κυριότερος λόγος είναι ότι έχει αυξηθεί ο μέσος όρος της ζωής, η εμμηνόπαυση στη γυναίκα εξ αυτού έρχεται και αργότερα κατά μέσο όρο είναι σήμερα περίπου στα 51ετη και γι’ αυτό αποφασίσαμε, θεσμοθετούμε να μπορεί να γίνει η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για ιατρικούς και κοινωνικούς λόγους από τα 50 έως τα 54. Δεν πιστεύω ότι ο κύριος λόγος είναι να λύσουμε το δημογραφικό, φυσικά και συμβάλλει και σε αυτό, αλλά οι κύριοι λόγοι που φέρνουμε αυτό το νομοσχέδιο είναι λόγοι δημοκρατίας, δικαιωμάτων του ανθρώπου, της γυναίκας, για να αποφασίζουν για την τύχη τους οι γυναίκες κυρίως και να έχουν την ευθύνη της απόφασής τους και είναι δικαίωμά τους να αποφασίσουν για τη ζωή τους.
Είναι πολύ μεγάλη τομή το ότι καταργείται η υποχρέωση της συναίνεσης του συζύγου στην κρύοσυντήρηση, μόνο απλώς για ενημέρωση και έτσι πρέπει να γίνεται. Ηκρύοσυντήρηση κάθε πέντε χρόνια θα χρειάζεται επαναβεβαίωση της απόφασης της κρύοσυντήρησης χωρίς να υπάρχει απώτατο χρονικό όριο. Όσον αφορά την επωνυμία, υπάρχουν προβλέψεις άλλοτε να είναι πλήρης επωνυμία, άλλοτε πλήρης ανωνυμία, άλλοτε σχετική επωνυμία. Πολύ σημαντικά αυτά που αποφασίζουμε για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες που αποδεικνύουμε ότι τους βλέπουμε ισότιμα ενταγμένους στην κοινωνία, είτε αυτοί οι συνάνθρωποί μας που πάσχουν είναι φορείς του HIVκαι έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν για τη ζωή τους, φυσικά με την τήρηση των αυστηρών ιατρικών πρωτοκόλλων που προβλέπει σήμερα η ιατρική επιστήμη. Για δε τα Intersexάτομα, αυτούς δηλαδή τους συνανθρώπους μας που είτε για βιολογικούς ανατομικούς λόγους, είτε για βιολογικούς ενδοκρινολογικούς λόγους η φύση αποφάσισε κάπως διαφορετικά, έχουν δικαίωμα και αυτοί να αποφασίζουν για τη ζωή τους, για το μέλλον τους, να τεκνοποιούν, να διαθέτουν το σώμα τους, τη ζωή τους, το είναι τους όπως αυτοί αποφασίζουν.
Και να κλείσω κάνοντας μια αναφορά σε αυτό που ειπώθηκε για τον αναπαραγωγικό τουρισμό. Αυτό νομίζω είναι μια υποκατηγορία του ιατρικού τουρισμού, πολλές προοδευμένες αναπτυγμένες χώρες έχουν ιατρικό τουρισμό. Εμείς επειδή θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι πολύ μπροστά ιατρικά πανευρωπαϊκά και παγκόσμια μπορούμε να προάγουμε και να προωθήσουμε και τον ιατρικό τουρισμό και αν θέλετε είναι ένα προστιθέμενο βήμα και αυτό. Τώρα, όσον αφορά τις ειδικότητες και την αναισθησιολογία να πω μερικά πράγματα. Θυμόμαστε, κύριοι γιατροί συνάδελφοι, ότι πάντοτε υπήρχαν κάποιες άγονες ειδικότητες. Η πολιτεία και πριν τριάντα χρόνια θυμάμαι όταν ήμασταν στην έναρξη της ειδικότητας μας υπήρχαν κάποιες ειδικότητες που ήταν άγονες, δηλαδή όπου υπήρχε κίνητρο,ας πούμε, το να κάνεις πρώτα την ειδικότητα και μετά το αγροτικό. Εδώ τώρα επειδή πάσχουμε από αναισθησιολόγους στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες διατάξεις ευεργετικές για την ειδικότητα της αναισθησιολογίας, να εξετάσουμε αν αυτά πρέπει να ισχύσουν και για κάποιες ακόμα ειδικότητες είτε την πνευμονολογία είτε κάποιες άλλες.Να βάλω στην ατζέντα της συζήτησης και αυτό που το συζητούσαμε παλιά και το αφήναμε, δηλαδή λέμε ίση αμοιβή για ίση εργασία, δηλαδή και γιατί να είναι τα μισθολόγια Επιμελητής ΄β τόσο,Επιμελητής ά τόσο, Διευθυντής τόσο και να μην παίζει ρόλο και η ειδικότητα, να είναι και στο βασικό μισθολόγιο;Θα το ξέρει βέβαια ο πολίτης από φοιτητής της Ιατρικής ακόμη. Για παράδειγμα θα το πω άλλος είναι ο κόπος του κυτταρολόγου, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τη σοβαρότητα της ειδικότητας που είναι απαραίτητη σε πολλά πράγματα, άλλος είναι του καρδιοχειρουργού ή του νευροχειρουργού ή του εντατικολόγου.
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΖΗΣΗ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑ)
Άρα, να ξέρει ο συνάδελφος που σπουδάζει στην ιατρική επιστήμη ότι κάποιος θέλει να ακολουθήσει μια ελαφρύτερη ειδικότητα. Γιατί δηλαδή τα πλαφόν να συμπληρώνονται το ίδιο από όλες τις ειδικότητες; Ίσως λέω μερικά τολμηρά, προχωρημένα πράγματα, αλλά πρέπει να τα συζητήσουμε και αυτά. Σε λίγο καιρό θα έρθει νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη. Εκεί, ίσως είναι η ώρα να δούμε και αυτά τα ζητήματα και όλα για το καλό της ιατρικής που υπηρετούμε και με τελικό σκοπό τον άνθρωπο που θέλουμε να υπηρετήσουμε. Ευχαριστώ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Ευχαριστούμε τον κύριο Τζηκαλάγια.
Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.