Πανεπιστήμια αυτόνομα,αυτοδιοίκητα σε διασύνδεση ισχυρή με την κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό.


«Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις».
ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σηκώνοντας την πετσέτα από την προλαλήσασα Βουλευτή του Νομού Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να πω πως η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιβεβαίωσε αδιαμφισβήτητα πως ο Έβρος αποτελεί όχι μόνο σύνορο της Ελλάδος, αλλά σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι για μας ο Έβρος καθίσταται ο ενεργειακός κόμβος της Ελλάδας και των Βαλκανίων και το στρατηγικό κέντρο ασφάλειας της Ελλάδας και όλης της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Με αυτό το νομοσχέδιο αποδεικνύουμε πως ο ευαίσθητος χώρος της παιδείας αποτελεί προτεραιότητά μας, γιατί αναγνωρίζουμε πως είναι επιτακτική ανάγκη η εξασφάλιση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Φέρνουμε τον εκσυγχρονισμό των ΑΕΙ σεβόμενοι απόλυτα τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και την αυτονομία στα πανεπιστήμια, ενώ θέλουμε να εξαλείψουμε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Αυτή η θεσμική τομή έχει απαραίτητες συνιστώσες τη διαφάνεια και την αυξημένη λογοδοσία. Η μεγάλη πλειονότητα των ρυθμίσεων των νομοσχεδίων αποδεικνύει ότι απολαμβάνουν τη διακομματική κοινωνική αποδοχή η αναβάθμιση της ποιότητας των ΑΕΙ με εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών και με αυτονομία στην οργάνωσή τους.
Νομοθετούμε ώστε η ίδρυση των ακαδημαϊκών και ερευνητικών δομών να γίνεται με απόφαση της συγκλήτου των ΑΕΙ, είτε αφορά τα κέντρα διά βίου μάθησης είτε τα κέντρα έρευνας είτε τα ερευνητικά πανεπιστημιακά ινστιτούτα.
Τα προγράμματα σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου έχουν ενισχυμένη αυτονομία με την προϋπόθεση ότι γίνεται πιστοποίηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και με την περιοδικότητα κάθε πέντε χρόνια στην πιστοποίηση αυτή.
Τα προγράμματα των προπτυχιακών σπουδών είναι πολύ περισσότερα στο ίδιο τμήμα. Θα υπάρχουν κοινά προγράμματα σπουδών σε τμήματα του ίδιου ή άλλου ΑΕΙ, παράταση του εξαμήνου χωρίς περιορισμούς και κατανομή του διδακτικού έργου χωρίς περιορισμούς.
Τα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών ιδρύονται με απόφαση της συγκλήτου, χωρίς να χρειάζεται η έγκριση από την Υπουργό Παιδείας, ενώ υπάρχει ελευθερία στον καθορισμό των πηγών χρηματοδότησης
Στα διδακτορικά υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής στις τριμελείς και επταμελής επιτροπές μελών ΔΕΠ που έχουν αφυπηρετήσει από τα πανεπιστήμια, ενώ απλοποιούμε την υπερωριακή απασχόληση των ερευνητών.
Όσον αφορά την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία ,φέρνουμε πραγματικά πρωτοποριακές ρυθμίσεις. Οι τρεισήμισι χιλιάδες ιερείς που εργάζονταν -γιατί είναι εργαζόμενοι και αυτοί- αποκτούν επιτέλους οργανικές θέσεις, γιατί θέλουμε και ανοίγουμε τον δρόμο για τη διευθέτηση, ώστε ο αριθμός των κληρικών που μισθοδοτούνται από το κράτος να αντιστοιχεί στις οργανικές θέσεις. Είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη μεταρρύθμιση που έρχεται στην Ορθόδοξη Εκκλησίατης Ελλάδας από το 1977. Δίνεται η δυνατότητα στην Εκκλησία να προσλαμβάνει κληρικούς που θα πληρώνει η ίδια με σχέσεις ιδιωτικού δικαίου.
Φέρνουμε σύστημα διοικητικών κυρώσεων για τους κληρικούς, δηλαδή όταν ασκείται ποινική δίωξη κατά κάποιου κληρικού, κόβεται ο μισθός του κατά 50% και όταν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση, παύει η μισθοδοσία του.
Ενισχύουμε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, γιατί μεταφέρουμε εξουσίες από τον Υπουργό Παιδείας στα πανεπιστήμια. Επίσης, θεσπίζουμε το Κέντρο Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης. Τα κοινά προγράμματα σπουδών απονέμουν κοινό τίτλο σπουδών και τα διπλά προγράμματα σπουδών απονέμουν δύο τίτλους σπουδών.
Αποκεντρώνουμε και κάνουμε εξωστρεφές το ελληνικό πανεπιστήμιο και φέρνουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης, στο οποίο συμμετέχουν άνθρωποι από την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα, οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν στα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου. Το συμβούλιο της διοίκησης έχει έξι μέλη αιρετά από το ίδιο πανεπιστήμιο και πέντε μέλη εξωτερικά, τα οποία τα επιλέγουν τα αιρετά μέλη που βγήκαν μέσα από το ίδιο το πανεπιστήμιο.
Θεσπίζουμε τον θεσμό του εκτελεστικού διευθυντή, ο οποίος είναι συνδετικός κρίκος μεταξύ του συμβουλίου και των διοικητικών υπηρεσιών των ΑΕΙ. (AD)
Υπάρχει η δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων των ΑΕΙ και στο εξωτερικό. Καταξιωμένοι καθηγητές πανεπιστημίου της αλλοδαπής μπορούν να είναι υποψήφιοι σε προκηρύξεις ελληνικών ΑΕΙ και αντίστοιχα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ μπορούν να απασχολούνται στο εξωτερικό, χωρίς να είναι αναγκαίο να παραιτηθούν.
Όσον αφορά τον ΔΟΑΤΑΠ, που το βελτιώσαμε πάρα πολύ αυτά τα χρόνια, πλέον καταργείται η υποχρέωση αναγνώρισης πτυχίων της αλλοδαπής, φυσικά με την προϋπόθεση ότι τα πανεπιστήμια αυτά θα είναι ελεγμένα και εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Τίτλων Σπουδών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων.
Καταργούμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες της ισοτιμίας και της ισοτιμίας με αντιστοιχία, που ταλαιπώρησαν χιλιάδες κόσμου τόσα χρόνια. Δημιουργούμε το Εθνικό Μητρώο των Αξιολογητών. Ο Πρόεδρος εντός τριών μηνών εκδίδει απόφαση αναγνώρισης ή αντιστάθμισης και μετά εκδίδεται σε έναν μήνα η αναγνώριση. Δίνουμε ώθηση γενικά στη διεθνοποίηση του ελληνικού πανεπιστημίου, ώστε να έχουμε κέρδη από τον επαναπατρισμό των επιστημόνων με το «braingain».
Το ελληνικό ERASMUS είναι η μεγάλη τομή, με το ένα εξάμηνο που μπορούν να κάνουν όλοι οι φοιτητές. Πρώτη φορά, περισσότερα προπτυχιακά προγράμματα μπορούν να γίνονται μέσα στο ίδιο το πανεπιστήμιο. Μεγάλη σπουδαιότητα δίνουμε στη φοιτητική μέριμνα, με την προϋπόθεση ο φοιτητής να είναι πολύ καλός, να πληροί τα κριτήρια της αριστείας. Προσθέτουμε κοινωνικά κριτήρια –παιδιά πολυτέκνων, τριτέκνων, ορφανά από έναν γονέα- και,φυσικά, οικονομικά κριτήρια.
Προωθούμε τη σύνδεση των ΑΕΙ με την κοινωνία. Δίνουμε τη δυνατότητα συμμετοχής των πανεπιστημίων σε εταιρικά σχήματα και εμπορικές εταιρείες. Υπάρχει δυνατότητα παροχής υπηρεσιών από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια. Για παράδειγμα, τα μέλη ενός πανεπιστημιακού εργαστηρίου ψυχολογίας μπορούν να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής σε ευάλωτες ομάδες.
(Στο σημείο αυτό κτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Διασυνδέουμε τα πανεπιστήμια με τον επιχειρηματικό κόσμο, με αμοιβαίο όφελος, το «win-win». Ενισχύουμε τον θεσμό της πρακτικής άσκησης των φοιτητών με την υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη, με τον καθορισμό ελάχιστου ύψους αποζημίωσης, με τη θεσμοθέτηση Γραφείου Πρακτικής Άσκησης. Αφομοιώνεται, έτσι, η επιστημονική γνώση, αποκτούν εργασιακή εμπειρία και γίνονται φυτώρια επαγγελματικής αποκατάστασης οι επιχειρήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης) :Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Θεσμοθετούμε τα Βιομηχανικά Διδακτορικά, κύριοι συνάδελφοι της Αριστεράς. Δίνουμε τη δυνατότητα, δηλαδή, στο πανεπιστήμιο να συνδιαλέγεται ισότιμα με τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Θεσπίζουμε και τα Επαγγελματικά Μεταπτυχιακά, τα λεγόμενα «startup» των φοιτητών, διδακτόρων και μεταδιδακτόρων και υποστηρίζουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις.
Τέλος, κλείνοντας, θέλω να πω κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε, μιας και σύντομα θα μάθουμε επίσημα τα αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού που θα είναι δυσάρεστα. Ενισχύουμε την οικογένεια, τη μητρότητα, επεκτείνοντας το ολοήμερο σχολείο μέχρι τις πεντέμισι για τα μισά σχολεία της χώρας από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Σας ευχαριστώ.